Mind

Po pandémii COVID-19 si obyvateľstvo čoraz viac uvedomuje problémy duševného zdravia, ktorým sú vystavení najmä mladí ľudia: v súčasnosti je u nich pravdepodobnosť, že budú trpieť poruchou duševného zdravia o 30 až 80 % vyššia. 

Na základe toho vzniká projekt MIND s cieľom posilniť postupy v oblasti duševného zdravia a zlepšiť emocionálnu pohodu študentov odborného vzdelávania a prípravy a taktiež posilniť kapacity odborníkov v oblasti odborného vzdelávania a prípravy a podporiť sociálno-emocionálnu pohodu v rámci medzinárodnej mobility. 

Problémy s duševným zdravím môžu mať totiž negatívny vplyv na vzdelávanie, zamestnanie alebo sociálne vzťahy. Keďže mladí ľudia častejšie trpia problémami duševného zdravia a menej často využívajú emocionálnu podporu, je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým venovať pozornosť ich emocionálnej pohode.

Partneri:

Prvý Kick-off meeting sa uskutočnil v meste Roubaix vo Francúzsku, ktorý sa začal v októbri 2023, čím sa začali prápravy projektu. Ďalšie stretnutia sú naplánované v apríli 2024 v Macedónsku a v septembri 2024 v Španielsku.

ADICE a jej partneri poskytnú inovatívne a inkluzívne pedagogické riešenia prispôsobené študentom odborného vzdelávania a prípravy a ďalším mladým ľuďom s problémami v oblasti duševného zdravia.

Na dosiahnutie tohto cieľa navrhli štyri špecifické ciele:

  • vypracovanie štúdie, ktorá poukáže na existujúce potreby a očakávania v oblasti duševného zdravia v sektore odborného vzdelávania a prípravy
  • vytvorenie pedagogického nástroja pre odborníkov v oblasti odborného vzdelávania a prípravy, ktorý im umožní zaviesť postupy v oblasti duševného zdravia v ich vlastnej organizácii
  • vypracovanie kurzu odbornej prípravy zameraného na informovanosť o duševnom zdraví a pomoc pri začleňovaní emocionálnej pohody do odbornej prípravy a mobility
  • vytvorenie interaktívneho nástroja umožňujúceho precvičovať emocionálne, kognitívne a sociálne zručnosti.

Prostredníctvom projektu MIND partneri očakávajú:

  • uľahčiť šírenie informácií o potrebách študentov a odborníkov v oblasti odborného vzdelávania a prípravy v celej EÚ v súvislosti s duševným zdravím pre projekty medzinárodnej mobility
  • zapojiť odborníkov v oblasti odborného vzdelávania a prípravy do zavádzania postupov prevencie a podpory duševného zdravia
  • informovať účastníkov OVP o duševnom zdraví a sprevádzať ich pri zlepšovaní ich pohody
  • viesť k precvičovaniu emocionálnych, sociálnych a kognitívnych zručností počas projektov medzinárodnej mobility

Projekt MIND je zameraný na dve hlavné skupiny:

  • Učiaci sa v oblasti odborného vzdelávania a prípravy zapojení do projektu medzinárodnej mobility, na ktorých sa špecificky zameriava, aby mohli zlepšiť svoje duševné zdravie a precvičiť si sociálne, emocionálne a kognitívne zručnosti pred, počas a po skončení obdobia medzinárodnej mobility.
  • Odborníci v oblasti odborného vzdelávania a prípravy, ktorí sú v neustálom kontakte so žiakmi odborného vzdelávania a prípravy, ktorí môžu čeliť problémom s duševným zdravím.

Okrem toho budú mať z výsledkov projektu prospech všetci zainteresovaní zamestnanci partnerských organizácií, a to počas testovania aj počas implementácie nástrojov.

Tento projekt je financovaný vďaka programu Erasmus+

erasmusplus logo all en 300dpi

Príspevky na soc.sieťach:

https://adice.asso.fr/en/projects/mind/

Ak Vás článok zaujal, zazdieľajte ho na Facebook-u: